An unforgettable day in Shanghai

Je to asi velmi nečekané, ale i přestože spolu obě vytváříme tento blog, máme každá svůj vlastní život. Proto je následující článek napsaný mou maličkostí, ale pojednává australské dovolené, na které byla K se svým přítelem.

Moje australská dovolená - část první: Šanghaj 

Ano, slíbili jsme vám článek o Austrálii. Jenže cesta z České republiky do Austrálie není vůbec jednoduchá, obzvlášť když během ní navštívíte tři kontinenty. Naše dobrodružství začalo v Mnichově, kde jsme nasedli na náš spoj do Šanghaje. Let trval nekonečných jedenáct hodin, ale jelikož bylo letadlo poloprázdné, dovolili jsme si roztáhnout se přes čtyři sedačky. Ihned po příletu jsme zamířili k přepážce, u níž jsme si vyplnili příletový papír. Když totiž cestujete do Číny, je potřeba zařídit si vízum. Pokud se však nezdržíte déle než dvacet čtyři hodin, můžete tento čas strávit prohlídkou města. U přepážky vyvstaly první komplikace, neboť naše zcestovalost vzbudila u čínských úředníků jisté podezření. Nakonec nás po téměř hodině propustili a my jsme vyrazili do víru velkoměsta. Nezapomenutelný zážitek pro nás představovala jízda vlakem maglev, který se pohybuje rychlostí 300 km/h. Dále jsme pokračovali metrem, které bylo přímo přecpané lidmi, až nebylo možné udělat jediný krok. Když jsme opustili podzemí, vydali jsme se nasytit naše hladové žaludky do nejbližší restaurace. Objednali jsme si ramen a teriyaki chicken, tedy pokrmy, které se v Číně obvykle konzumují. Když nám přinesli jídlo, a to rovnou s účtem, objevily se další problémy. V restauraci nebylo možné platit kartou, a protože nikdo z personálu neuměl anglicky, nedostalo se nám odpovědi na jednoduchou otázku: Kde je bankomat?! Vyprázdnili jsme tedy kapsy, abychom si spočítali naše poslední juany, stále jsme však neměly dostatečný obnos. Chybělo nám přitom pouhých třicet korun (v české měně). Servírky s námi naštěstí měly soucit a náš dluh zametli pod stůl. Po jídle za všechny peníze (doslova) jsme si koupili lístky na známý autobus Hop-On, Hop-Off a procestovali celé město. Tento výlet byl opravdu zajímavý, protože v jednu chvíli jsme projížděli moderní částí města, zahnuli za roh a objevili se v Old Chinatown. Proto jsme měli možnost vidět na vlastní oči kontrast mezi oběma městskými částmi: v Old Chinatown totiž na rozdíl od moderní částí vládne značná chudoba.

//

I know that it must be very unexpected but even though we make this blog together, we both have our own lives. That's why next article is written by me but it talks about K's and her boyfriend holiday in Australia.

My australian holiday - part one: Shanghai 

I know, we promised the article about Australia. But to get from the Czech Republic to Australia, it's a long journey over three continents. Everything started in Munich, from where we took a plane to Shanghai. The flight lasted eleven long hours, but the plane was half-empty so we could at least sleep on adjacent seats. When we landed, we went straight to the counter where we had to fill the arrival card. When you travel to China, you must have a visa. But when you don't stay there for more than twenty four hours, you can visit the city. First complications occured at the counter because we travel too much which aroused suspicion among chinese officials. Finally after almost an hour we went to the centre. Really unforgettable was a journey by train called maglev, which can move at the great speed of 300 km/h. Then we continued by subway full of people where we even weren't able to make a single step. From the subway, we headed straight to the nearest restaurant. We ordered ramen and teriyaki chicken. When they brought us food together with a bill, other complications arrived. They didn't take cards in the restaurant and because they didn't speak English, they weren't able to answer us one simple question: Where is the ATM?! So we emptied our pockets to look for our last juans but we didn't have enough money. We were still missing amount of about thirty czech crowns (that's less or more one euro/one dollar). Fortunately they decided to give us a little discount. After the meal, we bought tickets to popular bus Hop-on, Hop-Off and travelled all around the city. It was very interesting journey because at one moment we were passing through a modern part of city and when we rounded the corner, we were in the Old Chinatown. There we could see big differencies between these two parts of city because in the Old Chinatown, there is obviously really great poverty. 

Moderní část Šanghaje // Modern part of Shanghai

svetr - H&M, kalhoty - Zara, batoh - Stradivarius, ponožky - Reebok, boty - Nike // 
jumper - H&M, trousers - Zara, rucksack - Stradivarius, socks - Reebok, shoes - Nike
Pohled z Oriental Pearl Tower // The view from the Oriental Pearl Tower

Ramen

Teriyaki chicken

Old Chinatown

Old Chinatown

Řeka Chuang-pchu-ťiang //  Huangpu River

PS: Řeka Chuang-pchu-ťiang je vodní kolos, který ve městě dosahuje neuvěřitelné šířky 400 metrů. Bohužel se však také jedná o jistě nejšpinavější vodní tok, který jsme kdy viděli. Asi proto jej každé ráno čínští dělníci čistí a tím zbavují hromad odpadků...

PS: Huangpu River is a water colossus which reaches unbelievable width of about 400 metres in the city. But to be honest, it's certainly the dirtiest river we have ever seen. That might be the reason why every morning chinese workers clean the river from hordes of rubbish...



Komentáře

Oblíbené příspěvky